BLIDÖLIMPA

2 limpor

50 g jäst
500g mjölk, kall (5 dl)
70g mörk sirap (0,5 dl)
1msk soja
2tsk brödkryddor ( eller 1 tsk anis, 0,5 tsk fänkål och 0,5 tsk kummin)
230g fint rågmjöl (4,4 dl)
600g fullkornsvetemjöl (11,5 dl)
50g smör, kylskåpskallt

GÖR SÅ HÄR
1. Smula ned jästen ien bunke och rör ut med lite av mjölken. Tillsätt resten av mjölken, sirap,soja och brödkryddor.

2. Röri rågmjölet och börja arbeta in vetemjölet. Knåda degen i 4 min i maskin, skivaned smöret och arbeta vidare i ca 4 min till. Degen känns lite smulig ochklibbig som en post-it.

3. Oljain en bunke och lägg i degen. Täck med plastfilm och jäs till dubbel storlek,ca 40 min.

4. Sättugnen på 200 grader.

5. Taupp degen på lägg oljat eller mjölat bakbord. Knåda ihop degen och dela den itvå delar (ca 750 g per styck). Platta ut till en rektangulär platta och rullaihop. Lägg i smörade och mjölade formar, ca 1 1/2 liter, med skarven nedåt.Täck med bakduk och jäs i 30 min.

6. Gräddalångt ned i ugnen i 40-45 min eller tills innertemperaturen når 93 grader. Taut och pensla direkt med lite vatten och vira in i en handduk för att attsvalna.

Det här receptet på bröd från Ön i solen hittade jag på https://tidningenhembakat.se/recept/matbrod/blidolimpa/

Visst måste jag provbaka??