Båda våra barn kom ut till ön i helgen. De tyckte inte att våra förkylningar och hostor skulle hindra oss från att ses hela hösten och vintern. Gulle! Emma, Victor, Sofie, Vera och Marcus var alltså här hela helgen.
Igår gjorde vi inte så mycket eftersom vi kom hit så sent, men i morse halv sju började jag skölja fjälster och sen dess har vi varit igång. Idag gjorde vi nämligen korv. Mycket korv.
Per, jag, Emma och Victor skulle göra korv av fläskkarré, men när Marcus och Sofie kom ut så hade de även med sig en rejäl mängd vildsvin, så det blev MYCKET korv idag!
Förra gången vi gjorde korv så gjorde vi en lista på allt vi lärde oss under tiden som vi ville minnas till nästa korvomgång.
Idag har vi en förlängning på listan:
- Köttet ska vara nästan fryst i långa strimlor när ni börjar mala det. Är det bara kallt så fastnar kvarnen och vill inte riktigt göra jobbet.
- Vi skojade inte när vi skrev att man inte ska fylla fjälstret för mycket. Man måste ha plats att snurra den så det blir korv.
- De två första gångerna vi gjorde korv så hade vi svinfjälster. Den här gången använde vi ”krokfjälster” (nöt) och ”Fårfjälster”. Vi hittade inget gjort av svin. Av de två vi använde så gillade vi fårfjälstret, dvs det smalare bäst. De korvarna blir smala som vanligt wienerkorv ungefär. Krokfjälstret blir som en jättetjock bratwurst. Inte som falukorv men FÖR stor.
- Man måste ha förkläde på sig, eftersom det skvätter när man mal köttet till färs. Jag såg ut som om jag slaktat grisen…. Jag var glad för förklädet!
- Det blir otroligt mycket disk så ha någon som kan diska och torka hela tiden. Hygien är ju otroligt viktigt så att byta mellan disk och matlagning (som jag gjorde idag) är inte att rekommendera.
- Allt man kan förbereda dagen innan är toppen. Så se till att skölja igenom fjälstret och lägga det i kallt vatten redan dagen innan. Skär köttet och späcket dagen innan. Förbered dig. Dagen du gör korv kommer bli lång nog ändå.
- När man är klar med korvarna och lägger dem i kylen för att mogna, så ska man med fördel lägga dem på ett galler ovanpå en plåt. Detta eftersom de kommer att läcka vätska och man vill att de ska torka. Inte ligga och bada i blött.
Kul!
Någon gång ska väl vi också våga detta… Blev nyligen ett halvt vildsvin i frysen.. som ihop med lite nöt-bitar borde kunna bli korv .